(12) Tõmbame otsad kokku

Kas ma jäin Portugaliga rahule?

Jaaa! Portugal ja Lissabon mega mõnus ja tore ja turvaline (ja soe :D). Piisavalt erasmuslasi Lissabonis, et leida sõpru ja teha tutvusi. Reisida Portugalis on ka väga mugav, isegi koroona ajal. Riik on piisavalt väike, et bussiga ja rongiga saab igasse otsa minna! Madeira ja Assoorid ka sealsamas. Nii palju on teha ja kõik on lähedal. Lissabon on hoopis teistsugune meie Ida-Euroopa linnadest ja ainult heas mõttes. Pluss on veel suhteliselt lihtne 4 liiniga metroosüsteem.

Kas ISECiga jäin rahule?

Samuti jah. Alguses oli natuke raske harjuda. Tunnid olid õhtuti, aga kuna nad kunagi päris 23ni välja ei läinud, siis see lohutas natuke ja lõpuks mõtlesin üldse, et tegelikult see oli päris okei aeg. Erasmuse peod algasid alles keskööst ja päeval jõuad veel kõige muuga tegeleda ja reisida ja ringi vaadata. Tase on tegelikult pigem madal ja natuke jääb mulje, (ja nii palju kui ma teistega rääkisin nii ka on) et õppejõud lasevad pigem lihtsalt õpilasi läbi - niikaua kuni nad vähegi kohal käivad ja õpivad. Samas nii mõnigi õppejõud on oma alal väga hea ja kompetentne. Niiet õppida saab ikka, 3. aasta kursused olid suhteliselt parajad tükid meile, aga võibolla lennuakadeemia 3.aasta tudengile on mõttetu. Samas midagi halvasti otseselt ei olnud kunagi, niiet kõik on chill. Ei tohi ära ka ehmatada kui tund pool tundi hiljem algab! Selline 10 min hilinemine oli ikka tavaks, aga paar ekstreemsemat juhtumit oli ka.

Mitmekesi või üksi?

Mitmekesi on kindlasti julgem ja lihtsam. Siis on kellegagi alati kuskile minna ja arutada ja imestada. Samas kindlasti ei ole üksi miski ületamatu. Sõpru leiad igasugustelt üritustelt, ainuke mure on need üritused üles leida. Kui pole sõpra kellega minna, siis see ei tohiks kindlasti takistuseks jääda!! Teine riik üksinda võib tunduda natuke hirmutav, aga ma luban, et tegelikult ei ole seal midagi väga rasket, eriti veel ainult 5 kuuks minnes eurooplasena.

Kas toetusega tuleb välja?

Täiesti oleneb inimesest, aga uues riigis käid kindlasti rohkem ringi kui Eestis. Minul läks kokku natuke üle 4000. Portugalis peaks toetus olema 520 eurot kuus, niiet umbes poole maksin oma taskust. Samas mul on suur Exceli dokument, kus mul oli kirjas budget selleks semestriks ja kui palju ma kuus kasutada saan, niiet ma siiski üritasin sinna piiridesse jääda. Budget on natuke nagu visuaalne piir, aga kui veits üle läheb ei ole ka maailma lõpp.  Semestri algusesse arvestasin rohkem, sest siis on rohkem toimetamist igasuguste üritustega.

Hinnavõrdluseks õlu ja vein on odav. Õlu on kohati 1-2 eurot, pudel veini poes alates 2 eurost ja täiesti joodavad. Klaas veini restoranis 3 euri ringis. Õlu on kohati odavam kui vesi. Toidupoes on hinnad suhteliselt samad nagu Eestis.

PS. Portugalis on palju sularaha vaja. Välismaalastel on kohati eriti raske, sest portugallased ei taha kaarditerminale kasutada igal pool ja mõned kohad ei võta üldse kaarti vastu kui arve on vähem kui 5 eurot ja sul pole Portugali pangakaart. Swed küsib raha välja võtmise eest ka teenustasu...

Kas tasub minna?

JAH!! Ei jõua ära rääkida kui palju see juurde annab igas võtmes. Maailmavaade, inimlikkus, loogiline mõtlemine (mida tänapäeval kohati tundub nappivat), muidugi uusi teadmisi lennundusse, uued tutvused ja mälestused. See on ainult positiivne. Ära ole kitsameelne Madis, kes sünnib, õpib, töötab ja sureb Türil. :D


Populaarsed postitused sellest blogist

(9) Assoorid ja pühad

(11) Vahepeal õpin