(4) Midagi üldist ka siia vahele

Alates orientatsioonist oleme tegelenud veel transpordikaardiga, mida saab tellida vaid 3st metroojaamast. Esmaspäeval läksime ühte neist, öeldakse, et on vaja portugalikeelne paber ära täita, ISECi poolt kinnitus, et me ikka õpime seal, pilti ja dokumenti. Siis näidati näpuga putka poole, mille ootejärjekord oli ilmselt üle tunni. Teisipäeval läksime siis oma dokumentidega tagasi, mõtlesime, et jõuame enne tipptunnirahvast aga ennäe, kui see üldse võimalik on siis oli rahvast veel rohkem. Saame ühe turvatöötajaga räägitud, ta suunab meid teise metroojaama, kus teoorias peaks olema vähem inimesi. Kuna meil oli vaja juba kooli minna, lükkasime selle järgmisesse päeva. Kolm päeva hiljem saime oma dokumendid esitatud jaamas, kus järjekord oli märkimisväärselt väiksem. Neljapäev läksime sinna tagasi nagu öeldi, et kaart kätte saada. Võeti meid kõrvale ja öeldi, et minu lehel (kooli poolt täidetud) ei olnud kõiki lünki täidetud ja Anettele öeldi, et töötaja tegi vea paari lahtriga, sest ta arvas, et Anette on alla 23 aastane. Õpilase(?) soodustus kehtib alla 23 aastastele nagu me nüüd õppisime. Veel üks päev ja äkki saame kätte... igatahes aega peab varuma, ilmselt kooli algusega on paljudel õpilastel uut või uuendust vaja ja kolm sellist putkat on ilmselgelt vähe.

Rääkisime ka teistega ja vaatasin üle nii palju tunniplaane kui ma nägin ning jõudsin järeldusele, et tunniplaanid on suhteliselt pooleks hommikuti ja õhtuti. Mõned tulevad kella 8ks ja on 14ni, mõned 13ks ja on 20ni ning viimased 18ks kuni 23ni. Panen siia lingi nii ülevaateks, inglisekeelses vaates tunniplaane ei ole näha, aga kui inglise keelt oskad ja lugeda ka, siis pole raske tähendust arvata. https://www.iseclisboa.pt/index.php/pt/horarios-2020-2021 Klassikaaslane ütles, et nii õhtuti pole igas koolis ja pigem on harv juhus, aga meie koolis on see selleks, et õpilased saaksid tööl käia.

Meie regasime ennast veel Erasmus Student Networki (ESN Lisboa https://www.esnlisboa.org/ ). 15 euro eest saab kaardi, mis kehtib üle Euroopa terve aasta ja welcome koti. ESN korraldab iga kuu hästi lahedaid üritusi pea iga päev, mõned tasuta, mõned raha eest. Pluss veel soodustused näiteks Ryanairiga, Flixbusiga, Pizza hutiga ja paljud paljud veel. Näiteks mina lähen nendega 5ndal Costa da Caparicale surfama 15 euriga (rand natuke läände Lissabonist). Teine valik selliseks Erasmuse organisatsiooniks on Erasmus Life Lisboa. Ma pole kindel, kas see ka väljaspool Lissaboni eksisteerib, aga põhimõtteliselt sama mis ESN. Ainuke miinus, mis ma kuulsin on, et terve kuu kalender oli mega kiirelt välja müüdud, juu siis panid terve kuu üritused ühe korraga üles ja kes sai, see sai. ESN teeb seda ürituste broneerimist paari kaupa, aga Surf day kohad said ka päevaga otsa.

Kooli alguse puhul on igal pool näha ka „võlureid“, keebi ja piduliku musta outfitiga. Ma kuulsin, et Harry Potteri Sigatüüka õpilaste riietus said nendest Portugali üliõpilaste pidulikest riietest inspiratsiooni. Jällegi pole kindel kui tihti neid kandma peab, aga ilmselt ikkagi tähtpäevadel ainult. Terve outfit peaks kuskil 200 eurot maksma.

https://www.inverse.com/article/42947-harry-potter-jk-rowling-porto-portugal-locations

What is “Praxe”? – A Country to Discover
https://countrytodiscover.wordpress.com/2017/09/25/what-is-praxe/

Pluss täna saime hilinenud ISEC welcome kotti. Sisu oli tavapärasest rohkem: klaasist veepudel, pinalilaadne toode(?), mask, telefoni jubin, kaelapael, vihik, pastakas, pliiats, t-särk, mingi plastist tasku(?) ja huulepalsam peegliga! Korralik haul! Ühe ESN vihikuga ja ühe ISEC vihikuga ma saan terve semestri ära elada. :) Nüüd on meil Anettega kahe peale 10 tote bagi, ma loodan, et nendest piisab poes...Meie Erasmuse koordinaator on ka tegelikult üliarmas inimene ja ütles, et me kirjutakskui midagi vaja ja ta üritab aidata. Õpetajad on tegelikult väga okeid olnud siiani, seega kõik peaks ok
olema, saame hakkama.






ISECi campus

Turistid ootavad trammi vist



Populaarsed postitused sellest blogist

(12) Tõmbame otsad kokku

(9) Assoorid ja pühad

(11) Vahepeal õpin